Selülozik Boya Nedir?
Boya, çeşitli yüzeylerin üstüne yüzey koruyucu veya dekoratif amaçla farklı yöntemlerin kullanılması ile uygulanan bir tür kimyasal maddedir. Farklı renk seçenekleri ile yaşam alanlarına renk katarak dekorasyonların tamamlayıcı parçası olmaktadır. Kullanım alanlarına göre boy türleri farklılık gösterir. Özellikle çeşitli sektörlerde selülozik boya kullanımı ön plandadır. Selülozik boyanın hammaddesi selülozdan oluşmaktadır. Selüloz nedir ve selülozik nedir? Selüloz; karbonların, hidrojenlerin ve oksijenlerin belli oranlarda birleştirilmesiyle elde edilen organik maddedir.
Selülozik boya nedir? Selülozik boya; tek bileşene sahip, nitroselüloz esaslı hava kurumalı ve yüksek örtme gücünü barındıran son kat boyadır. Uygulandığı yüzeylerde canlılığı ve parlaklığı muhafaza eden elastik bir yapıya sahiptir. Fiziksel darbelere, çizilme ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Selülozik boyaların inceltilmesi için selülozik tiner kullanılır. Selülozik tiner nedir? Selülozik tiner, sanayi alanında kullanılan ve verniklerin inceltilmesi için tercih edilen bir tür maddedir.
Selülozik Boya Özellikleri Nelerdir?
Selülozik boyaların asıl tercih edilme nedeni parlak bir görünüm sunuyor olmasıdır. Son kat boya olarak adlandırılan selülozik boyanın birçok özelliğinden bahsetmek mümkündür. Selülozik boyalar, uygulanan tüm yüzeylere canlılık katar. Çizilmeler, aşınmalar, fiziksel darbeler gibi durumlarda koruyucudur. Çabuk kuruması ve örtücü bir kapatma gücüne sahip olması selülozik boyaları ilgi çekici yapmaktadır. Ayrıca selülozik boyalar özellikleri bakımından sanayi tipi boya türü olarak da anılmaktadır.
Selülozik Boya Nasıl Üretilir?
Selülozik boyalar üretim kolaylığı avantajını sunmaktadır. Selülozik boya, hammaddesi pamuk ve odundan üretilen selülozun asit ve alkolle tepkimeye girmesiyle meydana gelir. Selülozik boya üretimi en kısa sürede pratik bir şekilde yapılmaktadır. Bunlara ek olarak selülozik boya çeşitleri çok dikkat çekmektedir. Bu çeşitlerin başında ise selülozik sprey boya ve selülozik yağlı boya gelmektedir. Selülozik sprey boya; araçlar, bisikletler, motosikletler, ahşaplar gibi daha birçok beyaz eşyanın boyanması amacıyla kullanılmaktadır.
Boya ekipmanlarına ihtiyaç kalmadan tek bir sprey ile boyama işlemi yapılmasını sağlayan oldukça elverişli bir üründür. Sprey boyalar bu yüzden farklı alanlarda karşılaşılan boyama işlemlerinden bir tanesidir. Selülozik yağlı boya metal ve ahşap yüzeylerde kullanılan boya çeşididir. Selülozik boyalar çok hızlı kuruma gösterir. Pratik ve hızlı çözümler sunan ideal bir boyadır. Sağlığa zararı olmayan en dayanıklı boya türlerindendir. Ayrıca aranan en etkili boya çeşitlerinden biri de selülozik amerikan kapı boyası olmaktadır. Aynı şekilde renk olarak ön plana çıkan selülozik beyaz boya ve selülozik gri boya çeşitleri kullanımı yaygındır.
Selülozik Boya Nasıl Uygulanır?
Selülozik boyaların uygulama türleri farklılık gösterir. Uygulama yapılırken pistole, yüzey durumlarına uygun zımparalar, koruyucu eldivenler, gözlükler ve maskeler kullanılır. Selülozik boyalar, boya tabancaları ile uygulanır. Uygulamanın yapılacağı yüzeylere uygun selülozik astarlar ile astarlanmalı, zımparalanmalı ve zımpara tozları da mutlaka temizlenmelidir. Selülozik boya fırça ile uygulama yapıldığında fırça izleri kalabilmektedir. Bu nedenle fırça veya rulo kullanılmadan boya yapılması daha ideal bir seçenek olmaktadır.
Selülozik Boya Nerede Kullanılır?
Selülozik boyalar, eskimekte olan mobilyalar başta olmak üzere birçok ürünün iyi görünmesi ve renklerin değiştirilmesi için kullanılan bir boya çeşididir. Selülozik boya nerede kullanılır? Mobilyalar ve dekorasyon işleri ile her türden ahşap, sac veya polyester üzerinde lake işlemleri için kullanılır. Canlı ve parlak bir görünümü ortaya çıkarması nedeniyle de dekorasyonların vazgeçilmezi olan bir boyadır. İnşaat alanlarında da selülozik boya kullanılır.
Selülozik Boya Ne Kadar Sürede Kurur?
Selülozik boya, farklı özelliklere ve sağlam bir kaliteye sahiptir. Sıklıkla kullanılmasının nedenlerinden biri parlaklığı ve canlılığı korumasıdır. Uygulamanın yapıldığı yerlerde ürünler yeni bir görünüme kavuşur. Çabuk kuruyan bir boya çeşididir. Nitroselüloz ve alkid esaslı olan selülozik boya kısa sürede kuruma sağladığı için her alanda uygulanabilir. Çabuk kuruması ve son kat boya olması açısından tercih edilen ideal boyalardandır. Selülozik boyalar dahil olmak üzere iki komponentli boya ürünlerinin kimyasal kurumalarının sağlanması için selülozik boya sertleştiricisi kullanılır.
Selülozik Boya Sentetik Tiner ile İnceltilir mi?
Selülozik boya sentetik tiner ile inceltilir mi? Tiner kullanmadan önce tiner ve boya çeşitlerinin nasıl kullanıldıkları ve özellikleri bilinmelidir. Bu bilgiler sayesinde doğru boya çeşidine ulaşmak ve doğru tiner kullanmak mümkün olmaktadır. Tiner çeşitleri arasında sentetik tinerler önemli bir yere sahiptir. Boya sektörünün en sık kullandığı tiner çeşitlerinin başında sentetik tinerler gelir. Sentetik tinerler, sentetik bazda boya ve vernik ürünlerinin inceltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Selüloz bazlı boyalara sentetik boya eklenmesi yoluyla az da olsa incelme söz konusu olabilmektedir.
Selülozik Boya ile Sentetik Boya Arasındaki Fark Nedir?
Selülozik boya doğal bileşenlerden oluşur. Sentetik boya ise sentetik bileşenlerden oluşur. Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Sentetik boyamalar ve vernik inceltmeler için sentetik boyalar kullanılırken selüloz bazlı boyama işlemleri ve vernik inceltme uygulamaları için de selülozik boyalar, tinerler kullanılır.
Selülozik Boya Üzerine Sentetik Boya Olur mu?
Selülozik boyalar genel olarak tinerle inceltilen boya çeşididir. Metal yüzeyler için selülozik boyaların kullanılması yüzeylerin üstündeki tüm yağ, kir ve pasların uzaklaştırılmasına neden olmaktadır. Sentetik boyalar, her türlü yüzeye kolay bir şekilde tutunan boyalar olduğundan dolayı selülozik boyaların üzerine sentetik boya uygulanabilmektedir. Burada bilinmesi gereken önemli bir nokta da selülozik astarlardır. selülozik astar nedir? Selülozik astar boyalar, hızlı kuruma sağladıkları ve yüksek doldurma gücüne sahip oldukları için kullanım açısından idealdir. En yaygın kullanılan astar türüdür.
Selülozik Boya Nasıl Çıkar?
Selülozik boyanın birçok avantajı gibi bazı durumlarda olumsuz etkileriyle de karşılaşmak mümkün olmaktadır. Selülozik boyalar bazen zeminlere ya da herhangi bir yere dökülebilir. Bu nedenle de acil olarak doğru müdahale yapılması gerekir. Selülozik boyalar nasıl çıkarılır? Zemine dökülen boya yağlı veya selülozik bir boya ise bu tür durumlarda boya lekelerinin çıkartılması için ilk olarak lekeye tiner ile etki edilmelidir. Bunun için de selülozik tinerlerin kullanılması gerekir. Selülozik boyalar için selülozik tiner üretilmiştir.
Selülozik Boya Kokusu Nasıl Giderilir?
Selülozik boya ve benzeri olan birçok boya içerisinde tiner bulunur. Tiner, ağır ve kötü kokan bir üründür. Boya uygulamaları sonrasında kalıcı olarak birkaç gün süren tiner ve boya kokuları bazen can sıkıcı bir hâl alabilir. Bu nedenle boya kokusunun giderilmesi amacıyla bazı yöntemler uygulanır. Bunların başında ise boyama işlemi yapıldıktan sonra uygulamanın yapıldığı yerlere kapı ve pencereler kapatılarak oda spreyleri veya kokuları gelmektedir. Bu yöntem sayesinde bir gün boyunca kapalı kalacak alandaki boya kokusu oda kokusu sayesinde bastırılır. Ayrıca bir diğer bilindik yöntem ise sirke ve deterjan işlemidir. Sirke işlemi kokuyu yok etme konusunda etkili olan bir uygulamadır.