Epoksi Reçine Nedir?
Epoksi reçine nedir, Epoksi reçine ne demektir sorularından önce önce epoksi nedir sorusuna bakmak gereklidir. Epoksi kimyasal bir madde olup, kaplama için kullanılmaktadır. Epoksi reçine ise bir kürlenme ajanı ile bir araya gelerek çapraz bağlanma sonucunda termoset bir malzeme olan epoksiyi meydana getirmektedir. Epoksi likit olarak hazırlandıktan sonra uygulanan bir maddedir. Sıvı epoksi reçine ısıyla beraber sertleşen bir maddedir. Hızlı kuruma özelliğine sahiptir. Isının bu epoksi reçine sertleştirici özelliği sayesinde epoksi kuruduğunda suya, aside karşı dayanıklı, dış etkenlerden oldukça az etkilenen, sağlığa zararlı olmayan bir madde ortaya çıkar. Bu nedenle zeminlerde ve yüzeylerde çok sık tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Epoksi, epoksitlerin polimerizasyonu ile elde edilir. Bu nedenle epoksi hammaddesi nedir sorusuna en çok kullanılan epoksi reçineleri oluşturan epiklorohidrin ve bisfenol-A cevabı verilebilecektir.
Epoksi Reçinenin Özellikleri Nelerdir?
Epoksi reçine bir Epoksi malzemesi olup günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bir yapıştırıcı türüdür. Bunun nedeni sahip olduğu çeşitli özelliklerdir. Bu özelliklerin en önemlileri aşağıda yer almaktadır:
· Kimyasal maddelere oldukça dayanıklıdır.
· Yapıştırma gücü kuvvetlidir.
· Kullanıldığı yerlerde uzun süre bozulmadan dayanabilir.
· Su ve asit gibi maddelere karşı direnci yüksektir.
· Uzun ömürlüdür.
· Aşınmalara karşı dirençlidir.
· Epoksi, epoksi reçine boyası ile renklendirilebilir ve istenilen alanlara göre özelleştirilmiş bir biçimde kullanılabilir.
Epoksi Reçine Kullanım Alanları Nelerdir?
Epoksi reçine ile neler yapılır, kullanım alanları nelerdir diye bakıldığında, günümüzde rüzgâr tribünlerinde, güneş panellerinde, zemin ve yüzeylerde, deniz taşıtlarında, metrolar da yüzey kaplama ve yapıştırma malzemesi olarak kullanıldığı görülmektedir. Zemin kaplamada kullanılan epoksinin farklı türleri vardır. Parlak epoksi reçine, veya şeffaf epoksi reçine bunlardan bazılarıdır. Endüstride de bu türler oldukça yaygın kullanılmaktadır. Genel olarak epoksi reçinenin kullanım alanlarına bakıldığında aşağıdaki alanlar öne çıkmaktadır:
· Endüstriyel kaplamalarda ve dekorasyon uygulamalarında
· İnşaat alanında ve fiber takviyeli plastiklerde
· Kaymaz kaplama yapımında
· Genel amaçlı yapıştırıcı olarak
· Elektrik izolatörleri, elektronik ve elektrikli bileşenlerde
· Müzik aletleri ve spor araçları üretiminde
· Otomotiv, uzay ve havacılık sanayinde
Epoksi Vernik Nedir?
Epoksi vernik, epoksi reçineden oluşan içerisinde aşınmaya dirençli ve kimyasal maddelerin etkisini bertaraf edebilen bir maddedir. Epoksi verniğin en önemli özelliği renksiz olması ve epoksi zemin kaplama uygulamalarını koruması amacı ile en üst yüzeye vurulmasıdır. Çok çeşitli alanlarda kullanılabilmesine olanak tanıyan bu vernik çeşidi görsel açıdan kusursuzdur.
Epoksi vernik çeşitleri uygulandıkları zeminde sert bir tabaka oluşturmayı sağlar. Çizilmelere karşı koruma sağlarken aynı zamanda temizlik konusunda da başarıyı sağlar. Dayanıklılığının oldukça fazla olması sebebiyle ciddi avantajlıdır. Epoksi verniğin kullanım alanları çok geniştir;
·Antibakteriyel özelliği sebebiyle bakterileri ve mikropları mekandan uzaklaştırır. Epoksi vernik hastane, eczane ve diğer hijyen gereken mekanlarda tercih edilmektedir.
·Aşınmalara dayanıklı olması sebebiyle ağır yüklerin fazla olduğu alanlarda(depo ve hangarlarda) çok yoğun tercih edilmektedir.
·Zemin kaplama renginin daha kaliteli hale getirmek için kullanılan malzeme sayesinde görsel açıdan daha başarılı sonuçlar elde edilir. Bu nedenle zeminin görsel açıdan değerli olduğu alanlarda kullanılabilir.
Epoksi Yapıştırıcı Nedir?
Epoksi yapıştırıcı nedir sorusunun cevabı çevre şartlarına karşı dayanabilen aşırı güçlü, dayanıklı ve esnek bir yapıya sahip, ısıtıldığında sertleşen (termoset) polimer plastik malzeme olur. Epoksi yapıştırıcılar temel olarak epoksi reçine ve sertleştirici den oluşur.
Polyester Reçine Nedir?
Epoksi reçine, polyester reçine kavramları birbirine karıştırılmaktadır ve polyester yapıştırıcının ne olduğu merak edilmektedir. Polyester kelimesi birleşik bir kelime olup, "çok" anlamına gelen POLY ve organik bir tuz olan "Ester" den oluşur. Polyester reçinesi; çok fonksiyonlu asitler (dikarboksilik asit) ile çok fonksiyonlu alkollerin (glikol) reaksiyonu sonucu oluşan polimerik bir malzeme türüdür. Polyester reçineler, çok geniş bir kimyasal aileyi kapsar ve kendi içlerinde de doymuş ve doymamış olarak sınıflandırılır. Polyester reçine ailesi ile kompozit malzemeden havacılığa, ulaştırmadan inşaata, mobilyadan ambalaja kadar birçok sektörde karşılaşılabilir. Epoksi yerine ne kullanılabilir diye bakıldığında polyester kullanılabilir.
Epoksi Reçine Nasıl Üretilir?
Genel olarak epoksi reçine üretimi aşağıdaki gibi gerçekleşir:
1- ECH ve BPA bir reaktöre verilerek işleme başlanır.
2- Kaynama noktasına gelindiğinde reaktöre %20 ve 40 arası bir oranda kostik soda çözeltisi eklenir.
3- İşlemden sonra reaksiyona girmeyen epiklorihidrin (ECH) buharlaştırılarak reaksiyon ortamından uzaklaştırılır.
4- Reaksiyonda kalan iki faz, metil izobütil keton (MIBK) gibi etkisiz bir çözücü eklenerek ayrılır.
5- Reaktör içerisindeki reçine, suyla yıkanarak vakumlama yöntemi ile çekilerek damıtılır.
6- Talep edilen epoksi reçine çeşidine göre yeni özellikler eklemek için farklı bileşikler katılır. Reçinenin renk, sertlik, koku, şeffaflık, esneklik, viskozite gibi özellikleri farklılaştırılarak kullanım alanına göre şekillendirilir.
7- Reçine üretiminden sonra genel olarak sertlik elde edilmek istenmektedir. Bunun için amin grubu bileşikler reçine içerisine katılır. Epoksi reçineler 5 ile 150 derece arasında kürlenir. Reaksiyon süresi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişecektir. Çok soğuk ortamlarda reaksiyonun gerçekleşmesi fazla zaman alır. Bu nedenle sertleştirilecek olan reçinelerin uygulanacağı ortamın en az 5 derece ve üzerinde olması önerilir.
Epoksi reçine kullanmak isteyenler için epoksi reçine nerede satılır ve epoksi reçine nereden bulunur soruları önemli olmaktadır. Epoksi reçineler internetten satın alınabileceği gibi kimyasal malzemeler satan ve hobi ürünleri satan yerlerde de bulunabilir.
Epoksi Reçine Zararlı mı?
Epoksi reçine zararları epoksi buharını solumak ve epoksiyle temas halinde olmak olarak ikiye ayrılır. Epoksi buharı solunması durumunda burun, boğaz ve akciğerleri etkileyebilir. Epoksinin solunmasından kaynaklı burun, boğaz ve akciğerleri tahriş edebilir. Özellikle meslek olarak epoksinin kuruması sürecinde sürekli buharına maruz kalan kişilerde önemli rahatsızlıklara sebep olabilir. Cilde temas olması halinde duyarlılığa bağlı olarak tahrişler meydana gelir. Alerjik reaksiyonlar kişiden kişiye göre değiştiği için kişiden kişiye zararları değişmektedir. Bu zararlar için en önemli tedbir kurutma süresi boyunca ortamın havalandırılmasıdır.
Epoksi Reçine Nasıl Yapılır?
Epoksi reçine evde nasıl yapılır sorusunu merak edenler için öncelikle epoksi reçine nasıl yapılır, epoksi karışımı nasıl yapılır, epoksi reçine malzemeleri nelerdir, epoksi reçine ve sertleştirici oranları nasıl olmalıdır ve epoksi reçine seti var mıdır diye bakmak gereklidir. Öncelikle belirli ölçülerde epoksi ve sertleştirici bir kaba alınır. Bu oran epoksi reçine türüne göre değişmektedir. Bu karışım yavaş bir biçimde, tahta ya da cam bir çubukla hep aynı yönde 6-7 dk. karıştırılır. Karışımda şeffaf bir görüntü elde edilince döküm yapılır. Ardından kurumaya bırakılır.
Epoksi Reçine Nasıl Kullanılır?
Epoksi reçine hazırlandıktan sonra eğer ahşap ya da gözenekli bir yüzey kaplanmak isteniyorsa çok ince bir tabaka ara kat epoksi uygulanır ve daha fazla epoksi kullanmadan önce kürlenmesi sağlanır. Masa ya da kalın tip uygulamalarda kalın katmanlar elde etmek için epoksi masa tipi reçine tercih edilmelidir ve vakum makinası ile hava kabarcıkları giderilmelidir.
Epoksi Reçine Ne Kadar Sürede Kurur?
Epoksi kaç saatte kurur sorusunun cevabı genelde 1 gündür. Epoksi reçine elden nasıl çıkar sorusunun cevabı ise alkol, tiner ve aseton gibi maddelerin aksine bunu herhangi bir yerden temizleyen tek madde sirkedir.