Boya Koruma Nedir?
Araçların boyası zamanla asit yağmuru, güneş, kuş pisliği, toz, reçine gibi çevresel faktörlerden dolayı zamanla yıpranabilmektedir. Bu nedenle araç kullanıcıları oto boya koruması adı verilen kaplama ve sıvı püskürtme işlemleri yaptırarak dış etmenleri büyük ölçüde engellemektedir. Boya koruma, aracın renginin deforme olmasını ya da çizik gibi istenmeyen sonuçların istenmeyen çevresel sonuçların ortaya çıkmasını engelleyen ve aracın ilk günkü parlaklıkta kalmasını sağlayan işlemlerin tamamını ifade etmektedir.
Nano Boya Koruma Nedir?
Nano boya koruma işlemi oto cila benzeri bir uygulama olmaktadır. Araba boya koruma işlemleri arasında en etkili yöntemlerden birisi olmaktadır. Nano boya koruma araç boyasında parlak bir etki yaratıp araç üzerinde bir katman oluşturmaktadır. Nano boya koruma işleminin özelliklerinden bir tanesi de su tutmayan bir yapıya sahip olması olmaktadır.
Oto Boya Koruma Malzemeleri Nelerdir?
Otomobillerde boya koruma işlemi yapılırken belirli malzemeler kullanılmaktadır. Kullanılan her malzemenin kendine özel kullanımı ve işlevi bulunmaktadır. Araç boya koruma işlemi yapılırken kullanılan oto boya koruma malzemeleri içerisinde boya koruma cilası, mikrofiber bez ve uygulama süngeri kullanılmaktadır. Boya koruma cilası olarak kullanıcıların tercihine sunulan geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Çeşitli markalar tarafından üretilen, farklı ağırlıklara sahip boya koruma cilası; boya koruma, hare giderici ve cila ile birlikte 3’ü 1 arada şekilde kullanıcıların tercihine bırakılarak satışa sunulmaktadır.
Boya Koruma Nasıl Yapılır?
Boya koruma işlemi tek bir işlem gibi görünse de içerisinde farklı uygulamaları barındıran işlemlerin tümü için verilen isim olmaktadır. Temiz bir yüzeye uygulanmakta olan işlem farklı metotlarla yapılabilmektedir. Kullanılan maddelerin çeşidi ve uygulanış biçimleri bu farklılığı belirleyen nedenler olmaktadır. Boya koruma işlemi yapılırken takip edilen adımlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Boya koruma yapılacak yüzeyin yıkanıp oldukça temiz bir hale getirilmesi gerekmektedir.
- Yıkanan yüzeyde yapışmış olan ve gözle görülmeyen atıkların araç yüzeyinden atılması için kil yardımı ile iyice temizlenmesi gerekmektedir.
- Uygulanacak olan boya koruyucu katmanı aracın boya yüzeyini olduğu gibi koruyacağı için çizik ve leke gibi aracın yüzeyindeki kusurların tamamen ortadan kaldırılması önemli olmaktadır. Çizik ve lekelerin tamamen giderilmesi için pasta cila boya koruma işleminden önce yapılması gerekmektedir.
- Pasta cila işlemi yapıldıktan sonra hare giderici uygulaması yapılarak pasta işleminden sonra yüzeyde kalan dairesel izlerin yok edilme işleminin sağlanması gerekmektedir.
- Hare işleminin ardından boya koruma katmanının altında kalacak parlaklığı sağlamak için cila işleminin yapılması gerekmektedir.
- Cila işleminden sonra araç boya koruma ice wax işlemine geçilmektedir. Boya koruma işlemi sırasında kullanılan malzeme cila boya benzeri bir ürün olmaktadır ve araç boyası üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmaktadır.
- Uygulamalar sonrası araç yüzeyinin kuruması gerekmektedir.
- Araç yüzeyinde kalan fazla malzeme mikrofiber bez ile silinerek alınmaktadır. Silme işlemini aracın boyasında istenilen parlaklık elde edilene kadar devam edilmektedir.
Boya koruma işlemi yaptırmak isteyen araç kullanıcılarının işlem öncesinde boya koruma ne kadar sürede yapılır? sorusu merak ettikleri soruların başında gelmektedir. Boya koruma işlemi yapım süresi işlem yapan yere göre farklılık göstermektedir. Bazı yerler 3-4 saatte işlemi bitirebilirken bazı yerler 8 saate kadar işlem yapabilmektedir.
Boya Koruma Ne İşe Yarar?
Boya koruma aracın rengini ve parlaklığını koruyup ve zamanla oluşabilecek dış etkilere karşı koruma sağlamaktadır. Aracın renk ve parlaklığının uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Aracın boyalı olan dış yüzeylerinin daha parlak görünmesini sağlamaktadır. Boya koruma, su itici özelliği sayesinde suyun araç yüzeyinde kalmasını engelleyerek su içerisinde bulunan kireç ve partiküllerin boyaya tutunmasını engellemektedir. Bu da aracın boyasının uzun süre parlak ve kolay temizlenebilir olmasını sağlamaktadır.
Araba Boyasına Ne Zarar Verir?
Araç boyaları çevresel ve yanlış uygulamalar sonucu zarar görebilmektedir. Asitli, fosfatlı ve solventli maddeler araç boyasına zarar veren maddeler arasında yer almaktadır. Aracın boyasının matlaşmasına, verniğinin alınmasına ve boyanın çizilmesine sebep olan bu maddeler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kuş gübreleri
- Ağaç reçineleri
- Güneş ışınları
- Tiner
- Çamaşır suyu
- Kolonya
- Fren hidroliği
- Tuz
- Bulaşık deterjanı
- Kuruyan zift lekeleri
- Fırça ve benzinlik temizlik otomatları
Boya Korumadan Sonra Yıkama Nasıl Olmalıdır?
Boya korumadan sonra yıkama işlemi yapacak araç kullanıcısının dikkatli olması gerekmektedir. Boya koruma işlemi yapılan bir aracın temizliği eskisi gibi yapılmamalıdır. Kullanıcı aracını yıkarken her köpüren malzeme ile aracını yıkamamalıdır. Özellikle bulaşık deterjanı ve el sabunu gibi kimyasal maddeler içeren ürünleri boya koruma işlemi sonrasında tercih etmek oldukça yanlış bir tercih olmaktadır. Bu uygulamalar boya korumanın oluşturduğu katmana zarar verebilmektedir.
Boya koruma sonrası araç temizliği yapılırken özel bir oto yıkama şampuanı alınmalıdır. Oto boya koruma sonrası özel içerikli yıkama şampuanları boya koruma yüzeyinin aşınmasını engellemektedir. Araç kullanıcıları boya koruma işlemi yaptırdıktan sonra benzinliklerde bulunan yıkama otomatlarını kullanmaması gerekmektedir. Yıkama otomatlarındaki fırçalar arabanın boya korumasına zarar verebilmektedir.
Boya Korumanın Ömrü Ne Kadardır?
Araç boya koruma süresi işlem sırasında kullanılan cilanın kalitesine göre 3, 6, 12 ay süresince değişebilmektedir. Bu süre kullanıcının boya koruma işlemi sonrasındaki araca ne kadar dikkatli davrandığı ile bağlantılı olarak uzayıp kısalabilmektedir. Zamanla etkisini kaybeden boya koruma uygulaması etkisi ortalama olarak 1 ile 1,5 yıl kadar sürmektedir.
Boya Korumasının Yararları Nelerdir?
Boya koruma işlemi birçok araç kullanıcısı tarafından tercih edilen işlemler arasında yer almaktadır. Çevresel ve kullanıcının yanlış uygulamaları sonucu araç yüzeyinde meydana gelen deformelerin giderilmesi için uygulanan boya koruma işlemi faydaları fazladır. Araba boya koruma faydaları şu şekilde listelenmektedir:
- Aracın renginin ve parlaklığının uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
- Sıfır arabaların ilk günkü görünümlerinin uzun süre boyunca korunmasını sağlamaktadır.
- İkinci el araçların sıfır araç görünümü kazanmasını yardımcı olmaktadır.
- Aracın cilasının çevresel faktörlerden etkilenerek kısa bir sürede zarar görmesini engellemektedir.
- Aracın boyasına zarar verebilecek zift, kuş pisliği, ağaç reçinesi gibi maddelerden kolaylıkla temizlenmesini sağlamaktadır.
- Boya koruma işlemi sonrasında araç dış yüzeyinde oluşan su itici özellik aracın kolay temizlenebilir olmasını sağlamaktadır.
Araç boya koruma çizik giderir mi? sorusu boya koruma yaptırmak isteyen araç kullanıcılarının cevap aradığı sorulardan birisi olmaktadır. Boya koruma işleminin çizik giderme ile bir ilgisi olmamaktadır. Boya koruma parlatma özelliği ile tercih edilen işlemlerden birisi olmaktadır.
Yeni Araca Boya Koruma Gerekir mi?
Sıfır arabaya boya koruma gerekli mi? sorucu sıfır araç alıcılarının araç alımından sonra akıllarına gelen ilk sorulardan birisi olmaktadır. Bu sorunun cevabı kullanıcının tamamen tercihine göre değişmektedir. Aracın parlaklığının uzun süre korunmasını sağlamak isteyen kullanıcı boya koruma işlemi yaptırabilmektedir. Bu tercih tamamen kullanıcıya göre değişebilmektedir.
Boya Koruma ile Seramik Kaplama Arasındaki Fark
Araç kullanıcılarının en çok ikilemde kaldığı sorulardan birisi de seramik kaplama mı boya koruma mı?
Seramik kaplamanın işlevi boya kaplama ile hemen hemen aynı olsa da seramik kaplama boya korumaya göre daha etkili sonuçlar verebilmektedir. Seramik kaplama daha uzun ömürlü bir işlem olmaktadır. Boya korumaya göre araca daha fazla parlaklık sağlamaktadır. Seramik kaplama araçlar kolay temizlenmektedir. Seramik kaplama araçlar çevresel etmenlere karşı daha dayanıklı olmaktadır. Seramik kaplama araç yüzeyine daha iyi tutunmaktadır.
Boya Koruma Pasta Cila Farkı
Pasta cila işleminde araç boyası önce aşındırılır sonra parlatılır. Ancak boya koruma işleminde böyle bir uygulama yapılmamaktadır. Boya koruma işlemi Boya tabakasının üst kısmına uygulanmaktadır. Boya koruma ve pasta cila arasındaki bir diğer fark ise işlemlerin tekrar süresi olmaktadır.