Akrilik Boya Nedir?
Akrilik boya, birçok alanda kullanılan (tekstil sektörü, hobi, inşaat ve sağlık sektörleri gibi) bir boya çeşididir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bu boya türü, her yaştan insana hitap etmektedir. Birçok özelliği ile en çok tercih edilen boyalardan biri olmuştur. Akrilik boya 1900’lü yılların başından itibaren kullanılmaya başlansa da piyasaya sunulup seri üretimine 1934 yılında BASF adında bir Alman kimya fabrikası tarafından başlanmıştır.
Akrilik Nedir?
Akrilik boya ifadesindeki akrilik ne demek sorusunun cevabı ise %100 akrilik reçine bulunduran ve doğal minerallerden oluşan som, homojen, kullanışlı ve sağlam olan, oldukça hijyenik bir polimer ürünü olan bir yüzey malzemesidir. Bu malzeme bu gibi özellikleri sayesinde günümüzde birçok alanda birçok amaçla (örneğin yapı malzemesi olarak) sıklıkla kullanılır.
Akrilik Boya Bileşenleri Nelerdir?
Su bazlı akrilik boyanın içerisindeki bileşenler iki tane olmakla birlikle bu bileşenler; su ve su içinde (akrilik polimer emülsiyonu) ve pigmentte tutulan plastik akrilik reçine parçacıklarıdır. Su buharlaşmaya başladığında ise reçine parçacıkları, güçlü ve dayanıklı bir boya oluşturur. İçinde ne kadar çok pigment varsa (bu pigmentler boyanın kalitesini artırır) istenilen rengin elde edilmesi de o kadar kolaydır.
Akrilik Boya Özellikleri Nelerdir?
Akrilik boya nedir sorusunu cevapladıktan sonra özellikleri ile ilgili bilgi vermek de gereklidir. Akrilik boya günümüzde oldukça fazla sanatçı tarafından pek çok amaçla kullanılmaktadır. Akrilik boyanın bu kadar sık kullanılmasının en önemli sebebi ise boyanın kullanım kolaylığı sağlaması ve güvenilir performans göstermesidir.
Ayrıca akrilik maddesi çoğu yüzeye uyum sağlayabildiğinden akrilik boyalar da aynı özelliği gösterir. Kıvamı yağlı boyaya benzer fakat bu boya aslında su bazlı bir boya çeşididir. Yağlı boyaya benzese de onun gibi ağır kokmaz ve tam aksine kokusuz bir boyadır. Akrilik boya çabuk kuruma özelliğine sahip bir boyadır.
Akrilik Boya Çeşitleri Nelerdir?
Akrilik boya çeşitleri oldukça fazladır. Genellikle bu çeşitlilik boya rengi ile ilişkilidir. Her markanın renk paleti farklıdır. Örneğin beyaz akrilik boya çok çeşitli tonlara sahip olabilir. Bunun dışında boyanın mat ya da parlak olmasına göre akrilik mat beyaz boya ya da parlak akrilik boya gibi de çeşitleri bulunur. Akrilik boyanın kullanım alanına göre de çeşitleri vardır örneğin; akrilik duvar boyası, akrilik sprey boya gibi. Akrilik sprey boya kullanım alanları bütün boyama gerektiren ahşap, plastik, cam gibi alanlardır.
Akrilik Boya Ne İşe Yarar?
Akrilik boyalar ilk defa 1950’lerde piyasaya sürüldüğünde o dönem evlerin iç ve dış duvarlarını boyamak için kullanılırdı. Fakat bu boyalar zamanla ressamlar tarafından da benimsedi. Bu boyalar ressamların işlerini birçok açıdan kolaylaştırmaktadır mesela; çok kısa sürede kuruyarak iç mekanda uygulanması daha kolay olması gibi.
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?
Su bazlı akrilik boya nasıl hazırlanır sorusunun cevabı birkaç işlemden ibarettir. Akrilik boya kullanılmadan önce uygulama yapılacak yüzey güzelce temizlenmelidir. Akrilik boyayı uygulanırken amaca uygun olarak fırça seçimi yapılmalıdır. Boya kabı kullanarak boyanın fırça üzerindeki fazlalığını alınmalıdır. İlk kat uygulamasında boya 3/1 oranında sulandırılarak kullanılmalıdır. Bu sayede boya daha ince ve daha kolay uygulanır.
Kapatıcılığın artması için akrilik boya nasıl yapılır sorusunun cevabı ise minimum iki kat boya sürülmesi ve ayrıca katlar arasında 24 saat beklemektir. Boyama işlemi bittikten sonra fırça ılık suyun ile ve el ile ovuşturarak kolayca temizlenebilir. Boyayı bekletilirse fırçadan çıkması zorlaşabilir.
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Akrilik boya ne işe yarar sorusunun cevabı çok çeşitlidir. Hobi amaçlı çalışmalar, ev dekorasyonu gibi amaçlar için mobilyalarda, akrilik boya ile duvar boyama, ressamlar tarafından tuval ile olan çalışmalarda, çeşitli tekstil ürünlerinin süslemelerinde, seramik kil gibi yüzeyleri boyama çalışmalarında, cam yüzeyler üzerine akrilik boya ile cam boyama, metal yüzeylerde yapılan boyama çalışmalarında kullanılması akrilik boya ile ne yapılır sorusunun cevabıdır.
Akrilik boya ile neler boyanabilir sorusunun bir diğer cevabı ise akrilik boya ile plastik boyama yapılabilir. Akrilik boya genel olarak birçok yüzeyde çalışmaya uygundur. Fakat akrilik boya ile çalışmadan önce akrilik boya nasıl kullanılır başlığı okunmalıdır.
Akrilik Boya Sulandırılır mı?
Akrilik boya su bazlı boya çeşitlerinden birisidir dolayısıyla bu boyalara inceltme işlemi uygulanmak istendiğinde su kullanılabilir dolayısıyla akrilik boya sulandırılır mı sorusunun cevabı evettir. Su ile inceltme işlemi, uygulama yapılacak yüzeye bağlı olarak boyanın daha sıvı olmasını sağlar. Akrilik boyaya ne kadar su katılır sorusunun cevabı uygulama yapılacak yüzeye ve istenilen kıvama göre değişiklik gösterir. Kademeli olarak boyanın içerisine su katılır.
Akrilik Boya ile Kumaş Boyanır mı?
Akrilik boyayla ilgili merak edilen bir diğer soru da akrilik boya ile kumaş boyanır mı sorusudur. Akrilik boyanın içinde bulunan sertleştirici madde boyanın tüm yüzeylerde tutunabilmesini sağlar dolayısı ile kumaş yüzeyler de boyanabilir. Boyandıktan sonra boya kuruyunca kumaş ters çevrilip ütü ile boya yüzeye sabitlenebilir.
Akrilik Boya Ahşap Boyanır mı?
Akrilik boya ahşap boyar mı sorusunun cevabı evettir. Guaj boya da akrilik boya ile benzer özellikler göstermekte ve bazen akrilik boya ile karıştırılmaktadır. Fakat bu boyalar tam olarak aynı özellikler göstermezler. İkisi de su bazlı boyadır fakat guaj boya ile akrilik boya arasındaki fark geçirgenlik derecesidir. Yani guaj daha mat özelliktedir yani kapatıcı özelliği akrilik boyaya göre daha fazladır. Dolayısıyla bazı yüzeylerde akrilik boyaya göre daha kapatıcı özellik gösterir.
Akrilik boya ile ahşap yüzeylerde çalışmak isteyenlerin akıllarına takılan diğer bir konu akrilik boya üzerine vernik olur mu sorusudur. Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir.
Akrilik Boyanın Yanıcı Özelliği Var mıdır?
Akrilik boyaya su katılır mı sorusundan sonra yanıcı özelliği var mıdır sorusu da önemli bir konudur. Su bazlı akrilik boyanın içerisindeki Alüminyum-Tri-Hidrat (A.T.H) sayesinde "self extinguishing" yani yanmazlık özelliği gösteren akrilik malzeme bulunur. Dolayısıyla yanıcı-tutuşturucu özellik göstermez. Fakat akrilik boyaların solvent bazlı çeşitleri de bulunur. Bu solvent bazlı akrilik boyalar yanıcı ve tutuşturucu özelliğe sahiptir.
Akrilik Boya Yıkanınca Çıkar mı?
Akrilik boya her yaştan insan tarafından sıklıkla kullanılan bir boya çeşidi olduğu için boyama yapılırken kişilerin vücuduna veya giysilerine akrilik boya bulaşabilir. Akrilik boya ayrıca mobilyalara bulaşabilir. Vücuda bulaşan akrilik boya kurumadan yıkanınca kolaylıkla çıkar. Bu özelliği sayesinde özellikle çocukların bu boyayla daha kolay ve güvenli bir şekilde oynamalarına olanak sağlar.
Kuruyan Akrilik Boya Nasıl Açılır?
Kuruyan akrilik boya nasıl açılır sorusunun cevabı sentetik tiner ya da selülozik tiner ile açılabildiğidir. Bir diğer seçenek de keten yağı kullanmaktadır. Herhangi bir alkol içeren madde ile de kurumuş akrilik boya açılabilir. Akrilik boyanın kurumaması için çok fazla hava ile temas etmeyen şekilde saklanması gerekir.
Akrilik Boya Nasıl Temizlenir?
Bir diğer akıllara takılan soru akrilik boya yıkanınca çıkar mı sorusudur. Akrilik boya kıyafetlere bulaşmışsa kıyafetler soğuk suda yıkandıktan sonra tuz, sirke ve amonyak yardımıyla boya bulaşan bölgeler temizlenebilir ve kurumaya bırakılır. Mobilyalar ise amonyak yardımıyla temizlenebilir. Bezlere amonyak sürüp silinerek temizlenir fakat hassas olan mobilyalar çok bastırarak silinmemelidir.
Akrilik Boya Isıya Dayanıklı mıdır?
Su bazlı akrilik boya içerisindeki "self extinguishing" yani yanmazlık özelliği gösteren akrilik maddeler sebebi ile ısıya dayanıklıdır. Fakat akrilik boyaların solvent bazlı çeşitleri yanıcı ve tutuşturucu özelliğe sahip olduğundan ısıya karşı dayanıklı değildir. Bu özelliği sayesinde su bazlı akrilik boya birçok yüzeyde güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Akrilik Boya Suya Dayanıklı mıdır?
Her türlü hobi, boya gerektiren işlemlerde kullanılan akrilik boya üzerinde ‘’çocuklar için uygundur’’ ibaresi barındırıyorsa çocuklar tarafından aktivite amaçlı kullanılmaya uygundur. Bu özelliği ile çocuklar tarafından da kolaylıkla kullanılabilen akrilik boya suya dayanıklı mı sorusu akıllara takılır. Bunun cevabı ise su bazlı akrilik boyaların suya dayanıklı boyalar olduğudur.
Akrilik Boya Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Akrilik boya nerelerde kullanılır sorusunun haricinde nelere dikkat edilmelidir sorusu da önemli bir konudur. Akrilik boyalar kuruduklarında daha koyu bir görünüme kavuşurlar bu yüzden renk seçimleri buna göre yapılmalıdır. Ayrıca istenen renk tonuna göre birden fazla kat boyama yapılabileceği göz önüne alınmalıdır. Akrilik boyanın çabuk kuruması avantajlıdır fakat boyaların bazı konularda dezavantajlı olabilir.